Claus Vermeulen

Claus Vermeulen

clausClaus Vermeulen, geboren te Bonheiden (België) in 1992, kreeg op vierjarige leeftijd zijn eerste pianolessen van Raf Rouet en na enkele jaren ook van Thomas Dieltjens en Jimmy Quintens. Al op tienjarige leeftijd werd hij in 2003 laureaat in de lagere graad van de Cantabile-wedstrijd te Antwerpen.

Het was dan ook geen verrassing dat hij zich vier jaar later inschreef aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut om zich zo voor te bereiden op een carrière als pianist. Hij kreeg hier eerst pianolessen van Stefaan Celen en in het laatste jaar van z’n vader, Jan Vermeulen. In dat jaar (2010) won hij de eerste prijs en de prijs voor de beste uitvoering van het verplicht werk in de hogere graad van de Cantabile-wedstrijd. Hij behaalde hierna zijn einddiploma aan de kunsthumaniora met grootste onderscheiding voor piano.

Zijn studies zette hij verder bij z’n vader aan de hogeschoolafdeling van het Lemmensinstituut (Luca School of Arts). In deze periode behaalde hij verschillende prijzen op zowel nationale als internationale wedstrijden. Zo kreeg hij in 2011 de eerste prijs op de Belfius-wedstrijd (vroeger Dexia-wedstrijd) met 94%, in 2012 een finaleplaats op de International Piano Competition te Enschede met de vermelding “Outstanding achievement” en in 2013 de tweede prijs en de publieksprijs op de Lions International Piano Competition.

Zowel zijn Bachelor-diploma als z’n Master-diploma behaalde hij met grootste onderscheiding. Na z’n pianostudies behaalde Claus ook nog een master kamermuziek aan dezelfde school met grote onderscheiding. Ondertussen werd hij in 2016 ook finalist op de internationale EPTA-pianowedstrijd.

Naast de lessen die hij bij z’n vader volgde, kreeg hij ook lessen en masterclasses van André De Groote, Karl-Heinz Kämmerling, Ana Mirabela Dina, Andrey Pisarev, Johan Schmidt en Franca Bertoli.

Naast enkele succesvolle samenwerkingen als solist met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek, trad Claus vaak op zowel als solist als in kamermuziekverband in het binnen- en buitenland.

Claus is ook werkzaam als leraar piano aan het conservatorium van Leuven, de muziekacademie van Heist-op-den-berg en ‘House of Music’ te Leuven.

Claus treedt samen met Diede Verpoest als het duo Vermeulen-Verpoest op 26 november 2017 op in de kerk van Mook.