Andrea Vasi

Andrea Vasi

Andrea Vasi werd geboren te Voorburg, Nederland, in een Roemeens-Nederlands gezin. Ze begon met pianospelen op zesjarige leeftijd, en werd vier jaar later toegelaten op de ‘School voor Jong Talent’ aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hier studeerde ze bij Marlies van Gent. In deze periode, op veertienjarige leeftijd, won zij de 1e prijs, Persprijs en Publieksprijs tijdens de nationale van het Prinses Christina Concours (als duo met violiste Sumire Hara), en naar aanleiding hiervan trad zij op in Carnegie Hall, New York (VS). Twee jaar later won ze weer, nu als duo met violist Noa Eyl. Weer mocht ze optreden in Carnegie Hall, en werd gevolgd door de televisieserie ‘Jonge mensen op weg naar het concertpodium’ dat werd gepresenteerd door Antonie Kamerling.

andrea vasiIn datzelfde jaar, 2006, was zij finalist van het Steinway Concours in het Concertgebouw Amsterdam (als soliste). In 2012 won zij, samen met sopraan Ellen Valkenburg, het ‘Musico Liedconcours.’ In 2014 was zij, ook samen met Ellen Valkenburg, finalist en prijswinnaar tijdens het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch, in de categorie voor lied-duo. In 2015 waren zij prijswinnaar tijdens de Student Lied duo competition in Enschede.

Andrea maakte tournees door Frankrijk, België, Zwitserland, Liechtenstein, de VS, Canada, India (met violist Bas Treub en sopraan Nora Fischer) en Argentinië (met violist Maxime Gulikers en sopraan Laetitia Gerards). Veel concerten werden uitgezonden door radio en/of tv. Zij was speciale gast op o.a. het Gergiev Festival (Rotterdam) en het Grachtenfestival (Amsterdam), en speelde een aantal malen met het ASKO|Schönberg ensemble.

Na het behalen van haar vwo-diploma begon zij haar bachelorstudie aan hetzelfde conservatorium, bij Ellen Corver. Samen met Corver trad zij vaak op, tijdens de Pianosalon-serie van het NJO (2009-2013), o.a. de Sonate voor 2 piano’s en slagwerk van Bartók in de grote zaal van de Vereeniging in Nijmegen. Ze speelde ook in de ‘Meester-en-Gezel’-serie van het Koninklijk Conservatorium, waarin beroemde musici optreden en geïnterviewd worden samen met hun pupil.

Als soliste vertolkte zij pianoconcerten van Bach, Beethoven, Grieg, Ravel en Stravinsky, o.a. onder dirigent Etienne Siebens. Ze speelde in vele orkesten en ensembles, ook op synthesizer en klavecimbel. Als lid van het NJO Steve Reich ensemble 2013 (van het NJO), werkte zij samen met Steve Reich en trad op op het Lowlands Festival. In 2014 was zij ‘Young Artist in Residence’ tijdens de Gelderse Muziekzomer van het NJO, en soleerde toen o.a. in het derde pianoconcert van Beethoven, op fortepiano.

Zij volgde zomercursussen in Nederland, Italië en Oostenrijk, en volgde lessen bij o.a. Pascal Nemirovski (Royal Academy of Music, London), Boris Petrushansky en Ronald Brautigam (solo).

Kamermuzieklessen ontving zij van het Osiris Trio, Philippe Graffin en Jaap van Zweden.

Andrea Vasi is op zondag 6 november 2016 samen met James Oesi opgetreden in Mook.

Zie ook: www.andreavasi.com