Rik Cornelissen

Rik Cornelissen

150706-FE0591-FredErnst-1600px-150x150Op zondag 25 juli 2021 trad Rik Cornelissen (accordeon) samen met Vincent Houdijk (vibrafoon) en Maciej Domaradzki (contrabas), als het Trio TRIFID, op  in de kerk van Mook. Rik is accordeonist, componist, arrangeur en docent.

Rik Cornelissen (1984) is een vernieuwende en eigentijdse jazz en klassiek accordeonist. Door zijn brede opleiding en kennis van vele muziekstijlen weet hij de accordeon neer te zetten als een modern en veelzijdig instrument. Rik debuteerde in 2014 met zijn solo album Traveller, waar hij lovende kritieken op kreeg.

Hij werkte o.a. met Bert van den Brink, Ramon Valle, Teus Nobel, Juan Pablo Dobal, Ben van den Dungen, Rob van Kreeveld, Angelo Verploegen, Miranda van Kralingen, Francis van Broekhuizen, Vincent Houdijk, Egon Kracht, Claudio Jacomucci, Tuur Florizoone, het Radio Filharmonisch Strijkkwartet en vele anderen. Hij was betrokken in verschillende projecten voor YoOpera, Opera Minora, Opera Zuid en als sessie-muzikant voor o.a. de films Zwartboek (Paul Verhoeven), Van Gogh: een huis voor Vincent (Pim Hoeve) en de theatershow NU! (Mini & Maxi).

Als hoofdvakdocent Accordeon, Bandcoaching, Methodiek en Teaching Practice Development is Rik verbonden aan de Jazz & Pop-afdeling van het ArtEZ conservatorium in Arnhem, een van de weinige plekken in wereld waar men terecht kan voor een studie jazz accordeon.

Rik studeerde Klassieke Muziek en Argentijnse Tango (Bachelor, Codarts Rotterdam, 2006) en Jazz & Pop (Master, ArtEZ Arnhem, 2009). Na zijn studie heeft hij 9 maanden door Zuid- en Midden Amerika gereisd, waarna hij in 2011 zijn studie vervolgd aan de Scuola Superiore di Fisarmonica (Urbino, Italië) bij een van ‘s werelds meest vooraanstaande accordeonisten van dit moment; Claudio Jacomucci.

In 2014 debuteerde Rik met het solo-album Traveller. Hierin heeft hij, tijdens zijn zoektocht naar de mogelijkheden op accordeon binnen de jazz en latinjazz, zich gericht op een pianistische manier van denken. Deze nieuwe mogelijkheden en klanken zijn karakteristiek voor Riks manier van spelen; introvert, nadenkend, afwachtend, en vervolgens explosief, virtuoos en groovend.

In 2015 bracht hij het album ‘Birds of Paradise’ uit met zijn groep Tocar, in samenwerking met het Radio Filharmonisch Strijkkwartet (nu: Carezza String Quartet). Het album bevat 3 werken van Riks hand en kreeg uitstekende recensies. In 2016 waren ze met Tocar te gast bij VPRO’s Vrije Geluiden in het Bimhuis in Amsterdam.

Het nieuwe trio TRIFID, wat in 2017 door Rik is geïnitieerd, is samenwerking met de getalenteerde vibrafonist Vincent Houdijk en bassist Maciej Domaradzki. TRIFID is een ode aan het heelal, de eigen composities zijn mysterieus, kleurrijk en sereen. Hun debuut-album Dreamscape komt uit in 2018.

Als componist en arrangeur is Riks belangrijkste doel om nieuwe muziek voor accordeon te creëren, voor zowel solo als voor verschillende ensembles en groepen waar hij mee werkt. Zijn composities zijn vaak geïnspireerd door zijn reizen en fascinatie voor natuur en het universum, waarbij hij zweeft tussen stijlen variërend van jazz en klassiek tot Braziliaanse, Argentijnse en andere Zuid-Amerikaanse muziek.

Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk Oostenrijk, Italië, Turkije, Portugal, Cuba, Brazilië en Bolivia. Germany, Belgium, France, Austria, Italy, Turkey, Portugal, Cuba, Brasil & Bolivia. Hij trad diverse keren op bij Podium Witteman en in Vrije Geluiden van de VPRO. Hij organiseert sinds twee jaar de Jazztour aan de Maas, een jaarlijks muziekfestival in de regio, dat helaas afgelopen jaar en dit jaar geen doorgang kon vinden.

Voor meer informatie zie: www.rikcornelissen.com

Het concert begint om 20:00 uur.

Vanwege de coronamaatregelen zijn kaartjes uitsluitend online verkrijgbaar, waarbij naam, e-mail en telefoonnummer worden geregistreerd. Voorts geldt dat er UITSLUITEND TOEGANG IS MET GELDIGE QR-CODE OF VACCINATIEBEWIJS MET LEGITIMATIE.

Voor kaartjes klik hier.