Mona Verhas

Mona Verhas

Schermafbeelding 2021-09-10 om 22.50.32Mona Verhas, geboren in 1997, begon viool te spelen op 4-jarige leeftijd.
Ze studeerde bij Erik Sluys aan de Muziekacademie van Anderlecht, bij Alissa Margulis aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en studeert sinds 2018 haar Master- en Konzertexamenstudies an de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main, bij Erik Schumann.

Mona volgde masterclasses bij o.a. Midori Goto, Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Dora Schwarzberg, Renaud Capucon, Jan Talich, Philippe Graffin, Barnabas Kelemen, Julia Fischer, Miriam Fried, Eberhard Feltz, Alexeï Moshkov, Gilles Millet en Marc Danel.
Ze behaalde de Eerste Prijs bij ‘The International Soloist Competition’ in Cièza, en bij de ‘Soloist Competition Jeugd en Muziek Antwerpen’, won de Tweede Prijs bij de ’International Knopf Competition’ in Düsseldorf, de Eerste Prijs en Publieksprijs bij de ‘Rotary Breughel Competition’ in Brussel, de Eerste Prijs bij de ‘Belfius Classics Competition’ in Brussel en was finaliste bij de ‘International Ysaÿe Competition’ in Luik en de ‘Vieuxtemps Competition’ in Verviers.

Ze speelde met orkesten ‘Brussels Sinfonietta’ in Flagey Hall en Brussels Conservatory Hall, met ‘Prima La Musica’ in De Munt La Monnaie Brussel, met ‘Oost Vlaams Symfonisch Orkest’, met ‘AMAJ’ in deSingel en AMUZ Antwerpen, met ‘Ensemble Orchestral de Bruxelles’ in Brussels Conservatory Hall, e.a.

Mona is zowel solo als in kamermuziek actief: recitals op het ‘Festival Oost- Vlaanderen’; concerten met het Symfonieorkest Vlaanderen; concerten met musici als Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Diana Ketler, Razvan Popovici, Lily Maisky, Justus Grimm; concerten op het ‘Arte Amanti Festival’, op het ‘B-Classic Festival Vlaanderen’, op het Festival ‘Pietrasanta In Concerto’ met het ‘Brussels Chamber Orchestra’ en Gilles Apap, op het festival ’Brussels Chopin Days’ en op het ‘Rheingau Musik Festival’; concerten op Pianofest Sint-Niklaas en Euterpe Vzw met o.a. pianist Yannick Van de Velde; recital in BOZAR Brussel met cellist Paul Heyman. Ze richtte haar eigen strijkkwartet op ‘Sonoro Quartet’ en hiermee studeren ze aan het de Nederlandse StrijkKwartet Academie Amsterdam en het Orpheus Instituut Gent.

Regelmatig speelt Mona mee met orkest ‘Le Concert Olympique’, in zalen als de Philharmonie Berlijn en Festspielhaus Baden-Baden.

Mona speelt op een viool van François Pique, 1805, Parijs, Frankrijk.

Op zondag 10 april 2022 20:00 uur speelt Mona in de kerk van Mook, als lid van het Sonoro Quartet.