Beleidsplan 2017-2018

Beleidsplan 2017-2018

Beleidsplan Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar

Doelstelling

De Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar is opgericht op 22 juni 2016. Doel van de stichting is het bieden van een podium aan jonge, veelbelovende, professionele musici voor het geven van klassieke kamermuziekconcerten en het aan inwoners van Mook en een brede omgeving bieden van gelegenheid om naar deze concerten te komen en van het gebodene te genieten. De concerten vormen een mooie aanvulling op het culturele pallet van de gemeente. De Stichting is van plan jaarlijks zes concerten te plannen.

Programmering

Voor het seizoen 2016/17 zijn zes concerten gepland, waarvan vijf in de kerk te Mook en een in de kerk te Middelaar, met nationale en internationale musici. Naast musici afkomstig uit Nederland, mogen we musici verwelkomen afkomstig uit Zuid-Afrika, Zwitserland, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten.

Het betrof concerten op:

  • 9 oktober 2016: Marieke van de Lee (klarinet), Stein van Eden (piano) en Dionne Nijsten (cello)
  • 6 november 2016: James Oesi (contrabas) en Andrea Vasi (piano)
  • 18 december 2016: Vera Hiltbrunner (sopraan), Jedediah Allen (kornet) en Manuel Dahme (klavecimbel)
  • 5 februari 2017: North Sea String Quartet
  • 19 maart 2017: Duo The Hair
  • 11 juni 2017: Chris van de Kuilen (piano) en Cameron Millar (saxofoon)

Uit de bezoekersaantallen tot nu toe valt af te leiden dat de activiteiten van de Stichting in een belangrijke behoefte voorzien. Het publiek en de musici zijn enthousiast over het initiatief. Een reden om er mee door te gaan.

Inmiddels is ook het seizoen 2017/18 gepland met zes concerten. Gekozen is voor een gevarieerd programma, met nationale en internationale musici. De musici zijn afkomstig uit, naast Nederland, België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Moldavië, Oostenrijk en Rusland. Het betreft allemaal gevorderde conservatoriumstudenten of nog niet zo lang afgestudeerden. Dus jong, veelbelovend en professioneel.

Elders op deze website staat het volledige programma voor 2017/18 en de lijst en c.v. van musici die optreden. Op basis van de ervaringen van het seizoen 2016/17 is er voor gekozen alle concerten in de kerk van Mook te houden.

Publiciteit en organisatie

Om de doelstelling en het uitvoerende programma over het voetlicht te brengen, is een aansprekende website en een facebookpagina opgezet. Met google analytics wordt de belangstelling voor de site gevolgd. De Stichting heeft voor het seizoen 2016/17 een folder uitgebracht met daarin het jaarprogramma. Deze folder is in de gemeente Mook en Middelaar huis aan huis verspreid en op belangrijke plaatsen, gespreid over de gemeente en daarbuiten (o.a. Vereeniging Nijmegen), neergezet. Voor het seizoen 2017/18 wordt wederom zo’n folder uitgebracht.

Voor ieder concert wordt een poster gemaakt die op diverse, lokale drukbezochte instellingen wordt opgehangen. Ook worden persberichten voor de lokale kranten en tijdschriften opgesteld.

Waar mogelijk worden ook interviews met musici of bestuursleden op de lokale radio (GL8) uitgezonden. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van advertenties via facebook. Via vriendenorganisaties wordt eveneens belangstelling gewekt voor de concerten in Mook.

Kaarten worden verkocht via de website (€ 16) en aan de kassa (€ 17). Tevens worden kaarten in combinatie met een dinerarrangement in Restaurant Schans te Mook aangeboden. De kaarten zijn inclusief een consumptie in de pauze van het concert.

De Stichting biedt ook zesconcertenkaarten aan, alsmede de mogelijkheid om vriend-donateur van de Stichting te worden. Voor jongeren onder de achttien wordt sinds kort een gereduceerd tarief van € 8,00 gehanteerd.

De Stichting zorgt voor de concertaccommodatie en ondersteuningsmiddelen (opbouw podium, muzieklessenaars), en de huur van piano’s en klavecimbel, etc. Omdat in de kerk zelf geen dranken geschonken mogen worden, wordt buiten daartoe een tent geplaatst.

Voor het gebruik van de kerk wordt huur betaald aan het kerkbestuur. Samen met vrijwilligers draagt het bestuur zorg voor de opbouw van podia, verlichting, geluid en de tenten buiten de kerk, alsmede de kaartverkoop en de verstrekking van de consumpties.

Het bestuur van de Stichting bestaat op dit moment uit 4 personen en een vacature en is verantwoordelijk voor de programmering en organisatie van de concerten en het beheer van de Stichting. Ook is het bestuur verantwoordelijk voor het maken van een programmaboekje voor ieder concert. De bestuursleden ontvangen voor hun werk geen enkele vorm van beloning en betalen hun eigen toegangskaarten.

Podia en ondersteunende attributen worden nu nog geleend van de lokale muziek en dorpsorganisaties. Omdat de stichting zo te afhankelijk is van de beschikbaarheid van deze attributen, schaffen we die binnenkort zelf aan. Dat wordt mogelijk door een donatie van het Rabo-coöperatiefonds en een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Op het wensenlijstje blijven staan: theaterverlichting, een mobiel billboard en mogelijkerwijs een vleugel.

Mei 2017 heeft de Stichting bij de Belastingdienst de ANBI-status voor culturele instellingen aangevraagd. Zodra die is toegekend wordt het mogelijk de vriendenbijdragen fiscaal af te trekken.

 Vastgesteld door bestuur Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar

 

Mei 2017

Versie 20170511.