Pendada Blaaskwintet
Jong, energiek en enthousiast. Dat is Pendada Blaaskwintet in een notendop. Het kwintet ontstond in 2005 vanuit het Nijmeegs Studentenorkest en speelt sinds 2018 in de huidige samenstelling. In de afgelopen jaren heeft Pendada al vele hoogtepunten uit het kwintetrepertoire op de lessenaar gehad. Zo werden de klassieke kwintetten van Reicha en Danzi probleemloos afgewisseld met het moderne werk van onder andere Hindemith, Koetsier en Milhaud.
In 2009 en 2011 trad Pendada op tijdens het internationaal bekende FIMU-festival in Belfort, Frankrijk. Daarnaast speelde Pendada in het Concertgebouw Amsterdam, De Vereeniging in Nijmegen, Musis Sacrum in Arnhem en op diverse kleinere podia in Nederland.
Op zondag 15 september nam Pendada de bezoekers mee naar de rijke muzikale cultuur van Europa. We zijn gestart met 5 volksmelodieën uit Hongarije speciaal geschreven voor blaaskwintet door Ferenc Farkas. Hierna maakte u kennis met een drietal Engelse zeemansliedjes die wel op een heel bijzondere manier zijn bewerkt door Malcolm Arnold. Vervolgens in sneltreinvaart naar Noorwegen, waar in de hal van de Bergkoning een bijzondere versie van Griegs’ meesterwerk Peer Gynt op ons wacht. We eindigden – waar kan het ook anders – in Nederland, met een liedje dat iedereen kent. Pendada Blaaswintet bestaat uit:
- Sylvie Noordermeer, fluit
Sylvie Noordermeer (1984) is opgegroeid in de Limburgse harmoniewereld. Na een jaar vooropleiding aan het conservatorium van Tilburg, besloot Sylvie toch voor een professionele carrière buiten de muziek te kiezen. Na haar vooropleiding heeft Sylvie jarenlang privélessen gevolgd bij haar docente van het conservatorium, Hanni Barendrecht. Later heeft ze lessen genomen bij Eveline Poser. Tijdens haar scheikundestudie en promotie-onderzoek was Sylvie vaste fluitiste in het Nijmeegs studentenorkest. Daarna heeft Sylvie een aantal jaar in Canada gewoond, waar ze in meerdere semi-professionele orkesten speelde. Naast haar vaste plek in het Pendada Blaaskwintet, speelt Sylvie regelmatig mee met projectorkesten zoals het Entrée orkest, het Nederlands Fluit Orkest en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest.
- Rutger Stoel, hobo
Rutger Stoel(1987) kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Hobo was direct het instrument waar zijn hart naar uit ging. Tijdens zijn studie geschiedenis kreeg hij de kans hobo te gaan studeren bij Herman Vincken aan het conservatorium van Tilburg. Een keuze waar Rutger nooit spijt van heeft gekregen. Naast les van Herman Vincken kreeg Rutger coaching van Karel Schoofs, Herman Jeurissen, Ali Groen, Martien Maas en anderen. Waar maar muziek nodig is, is Rutger op zijn plek. In een orkest, als kamermusicus, op de camping – u bedenkt het en Rutger speelt er. Mensen vermaken met muziek, dat is waar Rutger blij van wordt. In het verleden speelde Rutger onder meer bij het Nederlands Begeleidingsorkest, het Orkest van de Nederlandse Douane en Ars Musica. Rutger werkte samen met Arjan Tien, Herman Draaisma, Patrick van der Linden en diverse andere dirigenten. Rutger werkt graag met anderen samen om publiek te enthousiasmeren voor muziek. Zo vertelde hij met Pendada Blaaskwintet een eigen versie van het verhaal Cheminee de Roi Rene (D. Milhaud) en werkte hij met Rik Helmes en Maaike Dijkstra samen in huiskamerconcerten om klassieke muziek dichterbij te brengen. Regelmatig begeleidt Rutger blazersgroepen van amateurorkesten. Hij werkt met hen aan samenspel en samenklank. Hoofdbestanddeel? Luisteren! Rutger motiveert de musici om hun oren te gebruiken en elkaar te vinden. Een repetitie is om de partij van anderen te horen, niet om die van jou te studeren! Rutger werkte onder meer met de blazers van Symfonieorkest Midden Holland en het Rijnstad Begeleidingsorkest.
- Marieke van der Lee, klarinet
Marieke van der Lee(1991) is geboren in Nijmegen, als dochter van twee uitvoerende musici. Muziek maken is van kleins af aan een belangrijk deel van haar leven. Na gestart te zijn met blokfluit in de kleuterklas pakte ze als achtjarige de klarinet. Een half jaar later speelde ze al in het plaatselijke Jeugdorkest van Harmonie Erica uit Mook, onder inspirerende leiding van haar vader als dirigent. Als middelbare scholiere begon ze al met invallen bij verschillende orkesten, iets wat ze nu nog steeds met veel plezier doet. Ze viel onder andere in bij de Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, Luchtmachtkapel, het Inspiration Orchestra, de Koninklijke Harmonie van Thorn, de Philharmonie Zuid-Nederland en het Hineni Symfonieorkest. Naast het invallen deed Marieke ervaring op in verschillende orkesten, waaronder het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, het Arnhems Interscholair Orkest, het Euregio Jeugd Symfonie Orkest, het Nederlands Studenten Orkest, maar ook in ensembles. Regelmatig soleert Marieke in concerten, lokaal en regionaal.
De keuze voor de vervolgstudie conservatorium was snel duidelijk. Marieke is in 2014 Cum Laude afgestudeerd voor haar bachelordiploma Klarinet bij Céleste Zewald aan het Utrechts Conservatorium, met veel lof en een onderscheiding voor repertoire keuze en haar organisatievermogen. Om verdere diepgang en technische vaardigheden te leren ging Marieke verder met een Masteropleiding in Tilburg bij Geert Baeckelandt, die haar coachte in het ontwikkelen van haar eigen stijl. Deze studie heeft Marieke in 2016 Cum Laude afgesloten.
Tijdens haar studie volgde Marieke regelmatig masterclasses van o.a. Ralph Manno, Han de Vries, Wolfgang Meyer, Matthias Müller, Sjef Douwes en Michael Collins.
Op dit moment volgt Marieke nog regelmatig lessen bij bekende klarinettisten en volgt ze es-klarinetlessen bij Harrie Troquet.
- Inge van der Holst, fagot
Inge van der Holst (1986) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op negenjarige leeftijd is ze begonnen met fagotlessen. Na acht jaar les te hebben gehad van Hannie Kruyt werd zij in 2003 toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Enschede. Hier kreeg Inge les van Otis Klöber, bij wie ze na een jaar over is gegaan op privélessen. Naast haar studie heeft Inge altijd de ambitie gehad om haar fagotspel nog verder te blijven ontwikkelen. Dit doet ze dan ook vanaf 2005 bij Mette Laugs en sinds 2011 volgt Inge lessen bij James Aylward. Inge is een aantal jaren op tournee geweest met het Jeugd Orkest Nederland en het Ricciotti Ensemble. Tegenwoordig speelt ze in het Blaaskwintet Pendada en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest. Daarnaast valt ze geregeld in bij diverse harmonie- en symfonie orkesten en kamermuziekensembles.
- Tom Smolders, hoorn
Tom Smolders (1983) kreeg hoornlessen van Jan van den Eijnden en speelde in de regio Nijmegen en Leiden in vele (project)orkesten en ensembles. Hij speelde onder meer in het Symfonieorkest Nijmegen, het Nederlands Studentenorkest en Collegium Musicum Leiden. Ook soleerde hij bij het Nijmeegs Studentenorkest in Saint-Saens’ virtuoze Morceau de Concert. Op dit moment speelt hij naast het Pendada Blaaskwintet ook in het Toonkunstorkest Leiden en het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest. Naast zijn activiteiten als hoornist verzorgde Tom als arrangeur en componist muziek voor ondermeer het Nijmeegs Strijkersgilde, het Nieuw Nijmeegs Kamerorkest en ensemble Septime. Ook voor Pendada maakt hij met enige regelmaat nieuwe muziek, zoals recent nog voor een kerstviering op een school voor speciaal onderwijs. In het voorjaar 2020 staat een nieuw project gepland met het Apeldoorns Vocaal Ensemble en de Koorschool Arnhem.