Weinberg Quartet 10 november 2024

Weinberg Quartet 10 november 2024

Weinberg Quartet

Het Weinberg Quartet is één van de beste strijkkwartetten van Rusland. Meer dan twintig jaar was het kwartet onder de naam Rusquartet een graag geziene gast op podia en festivals over de gehele wereld, waaronder in MOOK in 2018..

Het kwartet bestaat uit: Kseniia Gamaris (viool), Anna Yanchishina (viool), Ivan Agafonov (altviool), Petr Karetnikov (cello).

Op zondag 10 november verzorgen ze in het Concertgebouw in Amsterdam een ochtendconcert, maar ‘S AVONDS (20.00 uur) mogen we ze verwelkomen IN DE KERK VAN MOOK.

Op het programma staan:

Sergej Rachmaninov (1873-1943): Strijkkwartet nr. 1  (1889-1890)
I. Romance. Andante espressivo
II. Scherzo. Allegro

Igor Stravinsky (1882-1971): Concertino (1920)

Mieczysław Weinberg (1919-1996): Strijkkwartet No. 8 op. 66 in c klein (1959)
Adagio-Andante-Allegretto-Allegro-Allegretto-Andante

pauze

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893): Strijkkwartet nr. 2 op. 22 in F groot (1873/1874)
I. Adagio- Moderato assai
Il. Scherzo: Allegro giusto
lll. Andante ma non tanto
IV. Finale: Allegro con moto

Voor kaartjes à € 20, klik hier.
Dit is een EXTRA concert. De zesconcertenkaart is dus niet van toepassing.

Over het Weinberg Quartet

In 2023 kreeg het kwartet toestemming van de erven van de Joodse Pools-Russische componist Mieczysław Weinberg om diens naam te dragen. Sindsdien speelt het kwartet onder de naam Weinberg Quartet.

Het Weinberg Quartet/Rusquartet heeft deelgenomen aan internationale festivals zoals het Banff Summer Arts Festival (Canada), CONSONANCES (Saint-Nazaire, Frankrijk) en het Mecklenburg Music Festival (Duitsland). In Nederland was het kwartet van 2016 tot 2022 ‘in residence’ bij het Orlando Festival. Het Rusquartet is in 2018 in Mook opgetreden.

Het Weinberg Quartet heeft het podium gedeeld met vele beroemde muzikanten op prestigieuze concertlocaties, zoals de Grote, Kleine en Rachmaninovzaal van het Tsjaikovski Conservatorium, de Moscow Philharmonic en het Moscow International House of Music, Musikverein (Wenen), Essen Philharmonie (Duitsland), Philharmonie de Paris (Frankrijk) en Rolston Recital Hall in het Banff Centre (Canada). Het Weinberg Quartet heeft opgetreden in Rusland, Duitsland, Nederland, België, Italië, Frankrijk, Canada, Australië en China. Het heeft vier cd’s uitgebracht op het Belgische label Etcetera.
Naast het klassieke kwartetrepertoire, variërend van Haydn, Mozart en Beethoven tot Shostakovich, Bartók, Schönberg en Berg, promoot het Weinberg Quartet actief muziek van moderne componisten en verzorgt het vaak premières. De muzikale schatkamer van het Weinberg Quartet omvat werken van componisten als Samuil Feinberg, Mikhail Marutaev, Tomas Korganov, Alexander Lokshin, Lex van Delden, Oscar van Hemel, Louis Andriessen, Kelly-Marie Murphy, Steve Martland, Jonathan Dove en Olli Mustonen. Jonathan Doves strijkkwartet nr. 4 ‘How we spent the night’, Alexander Tchaikovsky’s strijkkwartet nr. 8 en Vladislav Agafonnikovs strijkkwartet ‘The Poem’ zijn speciaal voor het Weinberg Quartet gecomponeerd.

De leden van het Weinberg Quartet hebben allemaal een opleiding tot solist gevolgd en zijn laureaten van internationale wedstrijden. Momenteel zijn deze uitstekende muzikanten werkzaam op de faculteit van de Gnessins School en het Tchaikovsky Conservatorium.