Diede Verpoest

Diede Verpoest

diedeDiede Verpoest, geboren op 24 juli 1992 te Asse (België), werd door zijn beide ouders al snel ondergedompeld in de muziekwereld. Zijn eerste vioollessen kreeg hij van zijn vader en hij beëindigde zijn studies aan de muziekacademie “August De Boeck” met grootste onderscheiding. Hij studeerde ook bij Eric Sluys.

In 2010 won hij de 1ste prijs in de finale van Dexia Classics. Sedert dat jaar studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel als leerling van Philippe Graffin.

Hij volgde enkele lessen bij Tony Nys voor altviool. Sindsdien neemt hij, naast het vioolspelen, deel aan verschillende projecten op altviool. Met het kamerorkest o.l.v. Dirk Vermeulen kon Diede samen met Nicolas Dupont als solist optreden in de Concertante Symfonie van Mozart.

Diede koestert een grote passie voor kamermuziek. Hij nam deel aan masterclasses en orkestprojecten in o.a. Frankrijk, Italië, Denemarken en Zuid-Afrika. Hij kreeg les en werd geïnspireerd door vele muzikanten: Václav Remeš, Josef Klusoň, Sakari Tepponen, Elisabeth Zeuthen Schneider, Helge Slaatto, Joe Puglia, Marc Danel, Guy Danel, Dirk Vermeulen, Jan Vermeulen, Thomas Dieltjens, Benjamin Dieltjens, Jan Michiels, Eric Robberecht, Amy Norrington.

Tijdens de Hvide Sande Masterclass kreeg hij een bijzondere prijs voor “Hard work and good fellowship”.

Hij maakte verschillende opnames voor Euroclassical (www.classicalplanet.com).

Verder kreeg hij de gelegenheid om deel te nemen aan het “Resonances Festival” waar hij les kreeg van Joe Puglia. En in samenwerking met het St. George Quintet nam hij deel aan het  “Delft Chamber Music Festival”.

Naast het klassieke repertorium gaat zijn interesse ook uit naar folk, jazz en vrije improvisatie. Zo nam hij met de folkband “Roots” het voorbije jaar een cd op en toert hij met hen doorheen Vlaanderen.

Samen met enkele vrienden van het conservatorium stampte hij een nieuw quintet – ensemble uit de grond: “Tmesis”. Recent werden ze bekroond als Laureaat van de wedstrijd Supernova 2016. Hierdoor kregen ze de gelegenheid om op het “Klara festival” en in verschillende culturele centra te spelen. Ook werd Tmesis uitgenodigd om België te vertegenwoordigen op het Internationale festival “HARMOS” in Portugal. Recent werden ze ook uitgenodigd om te spelen op het “Schiermonnikoog Music Festival”, “Festival Midi-Minimes” en “Klara in de Singel”. Sinds 2016 zijn ze ‘Ensemble in Residence’ aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Ondertussen behaalde Diede zijn diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met ‘Grote onderscheiding’.  Ook werd hij onlangs door het Koninklijk Conservatorium aangeduid als laureaat voor de toekenning van een beurs die werd uitgereikt door de ‘Artistieke Stichting Mathilde E. Horlait-Dapsens’.

Diede treedt samen met Claus Vermeulen als het duo Vermeulen-Verpoest op 26 november 2017 op in de kerk van Mook.