Ensemble Caplet

Ensemble Caplet

“Ensemble Caplet is certainly worthy of praise throughout, particularly since their musicianship seems to have sprung from the heart…..the impression of the performance can most accurately be described as stunning beauty matched by the instrumental precision shown by the musicians.” 

Krant van Borås, Zweden – Jan 2018

Opgericht in Zweden door musici van Göteborgs Symfoniker,  biedt Ensemble Caplet zijn publiek een kleurrijke ervaring vanwege de flexibele aard van het ensemble. Met de harp centraal bestaat het ensemble verder uit fluit en strijkkwartet. Concerten bestaan vaak uit een mix van verschillende bezettingen, van solist, duo of trio tot het hele ensemble plus eventuele gastartiesten.

In het seizoen 22/23 speelt Ensemble Caplet in de kamermuziekserie van Konserthuset in Göteborg, de Zweedse componiste Andrea Tarrodi schrijft een nieuw werk speciaal voor deze gelegenheid. Het ensemble speelt deze zomer ook op uitnodiging op het World Harp Congress in Cardiff. En op 23 juli in de kerk van Mook.

Ensemble Caplet -1-2 31 mei

Ensemble Caplet bestaat uit:

Fluit: Marjolein Vermeeren
Viool: Justyna Jara
Viool: Pierre Guis
Altviool:: Laura Groenestein-Hendriks
Cello: Jun Sasaki
Harp: Erik Groenestein-Hendriks

Göteborgs Symfoniker werd opgericht in 1905 en bestaat tegenwoordig uit 109 musici. De basis van het orkest is Göteborgs Konserthus, een prachtige zaal die al sinds 1935 muziekliefhebbers ontvangt. Wilhelm Stenhammar was chefdirigent van 1907 tot 1922, hij gaf het orkest een duidelijk Scandinavisch profiel en nodigde onder andere Carl Nielsen en Jean Sibelius uit om naar het orkest te komen. Onder leiding van dirigent Neeme Järvi (1982-2004) heeft het orkest een groot aantal internationale tournees gedaan en enkele honderden CD’s opgenomen. Daarmee zette het orkest zichzelf op de kaart als een van de meest gevestigde orkesten in Europa. Vanaf 1997 is Göteborgs Symfoniker ook het Nationaal Orkest van Zweden. De huidige chef-dirigent is Santtu-Matias Rouvali en Barbara Hannigan is eerste gast-dirigent.

Justyna Jara komt oorspronkelijk uit Polen, speelt cello en is tweede concertmeester in het orkest. Pierre Guis komt uit Frankrijk en speelt tweede viool. Laura Groenestein-Hendriks komt uit Nederland (Oosterbeek) en speel altviool. Jun Sasaki komt uit Japan en is plaatsvervangend aanvoerder cello. Erik Groenestein-Hendriks komt uit Nederland (Boxtel) en is aanvoerder harp. Marjolein Vermeeren komt uit Nederland (Sevenum) en speelt tweede fluit.