Matthijs Koene

Matthijs Koene

matthijs koene

Matthijs Koene (Purmerend/NL, 1977) wordt internationaal gezien als de meest vooraanstaande panfluitist van deze tijd. Matthijs is grensverleggend; zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hierdoor heeft de panfluit zijn intrede kunnen doen in de klassieke muziek. Hij wordt ook wel de Panfluiter des Vaderlands genoemd.

Hij weet menig componist te overtuigen om een werk voor panfluit te schrijven. Tot op heden zijn meer dan 300 composities voor Matthijs gemaakt, veelal aan hem opgedragen: solowerken, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten. Vaak door componisten van naam als: Theo Loevendie, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering, Gwyn Pritchard, Fabio Nieder, Calliope Tsoupaki, Martijn Padding, Klas Torstensson en Ron Ford.

Matthijs ontving zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af. Kort daarna werd hij in 2005 benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

Als solist trad Matthijs op met het Radio Filharmonisch Orkest, I Barocchisti en Ensemble Oxalys. Hij speelde in zalen als het Concertgebouw, De Doelen en Carnegie Hall.

Autonoom panfluitrepertoire

“De klank van de panfluit boeit mij,” aldus Koene. “Het instrument is zeer expressief door haar vele kleurmogelijkheden en dynamische bereik. Ik ben ervan overtuigd dat er technisch en dus muzikaal nog veel meer kan dan ik nu voor mogelijk houd. Ik doe daar graag onderzoek naar. Oplossingen bedenken, in basis theoretische gedachten tot klinken laten brengen.
De panfluit kan een rol spelen in de klassieke traditie. Ik ben ervan overtuigd dat dit voornamelijk te realiseren is door het opbouwen van een autonoom repertoire, namelijk fantastische composities waarin de panfluit een prominente rol speelt. Maar ook door gewoonweg repertoire voor andere instrumenten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de fluitsonates van J.S. Bach.”

Recensies

“Koene does things with his instrument which sounds quite impossible at times.” (Soundboard Magazine, 2010)
“Koene is inmiddels algemeen erkend als een absolute meester op zijn instrument.” (Klassieke Zaken, 2010)
“Der Panflötensolist versucht, die Panflöte als klassisches instrument zu etablieren. Das gelang mit ausdrucksstarker Virtuosität und technisch perfekt.” (Berner Zeitung, 2009)

Prijzen

  • Vriendenkrans, Concertgebouwprijs en AVRO Radio-prijs (2003)
  • Prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio-concours in Barcelona (2003), met Verso
  • IBLA Grand Prize Top Winner Award en Piazzolla Award in Italië (2006), met Verso
  • Finaleplaatsen in ‘The CAG music competition’ in New York (2005 en 2006), met Verso

Op zondag 29 maart 2020 treedt Matthijs met Black Pencil op in de kerk van Mook.