Zondag 18 december 2016

Zondag 18 december 2016

Vera Hiltbrunner (sopraan), Jedediah Allen (kornet) en Manuel Dahme (klavecimbel en orgel) zeggen over hun programma:

‘Feast and Famine:

When speaking of contrasts in life and in nature, the most obvious of them is that of light and dark, good and evil, Feast and Famine. Touching one aspect of this, our musical theme explores these qualities of abundance and scarcity; a feast or famine for the body or for the soul. Our aim is to weave the musical, expressive, and tonal characteristics of the voice and cornetto, inviting the listener to reflect upon the contrasts of our theme of ‘with’ and ‘without’ as each piece’s character has an intention of its own relating to the theme. The program is mainly comprised of sacred and secular works for two high voices featuring pieces by early Baroque Italian composers such as Monteverdi, Scarani, Rigatti, Sances, and Graziani. The solo diminution pieces for cornetto for this concert are taken from well-known Italian madrigals whose top line has been ornamented. This type of piece was performed by the more virtuosic players and singers of the time.

oftewel:
‘Feest en Hongersnood:
Wanneer gesproken wordt over contrasten in het leven en in de natuur, is de meest voor de hand liggende die van licht en donker, goed en kwaad, Feest en Hongersnood. Eén aspect van deze aanrakend, is ons muzikale thema het verkennen van deze kwaliteiten van overvloed en schaarste: een feest of hongersnood voor het lichaam of voor de ziel. Ons doel is om de muzikale, expressieve en tonale kenmerken van de stem en kornet te verweven, waarbij we de luisteraar uitnodigen na te denken over de contrasten van ‘met’ en ‘zonder’. Het programma bestaat voornamelijk uit sacrale en seculiere werken voor twee hoge stemmen met stukken van  Italiaanse vroege-barokcomponisten als Monteverdi, Scarani, Rigatti, Sances, en Grazini.
De solostukken voor dit concert zijn afkomstig van bekende Italiaanse madrigals waarvan de eerste regel versierd is. Dit soort stukken werd door de meer virtuose spelers en zangers van die tijd uitgevoerd.
 Het concert is door ruim 75 mensen bijgewoond en met veel enthousiasme ontvangen In de pauze was er glühwein en warme appelsap.
Het programma bestond uit:
 • Hic est Panis – Bonifazio Graziani (1604/05 – 1664)
 • O Bone Jesu – Giovanni Felice Sances (1600 – 1679)
 • Si criminum
 • Io son ferito – dim. by Giovanni Bovicelli (1550 – 1594) / Giovanni da Palestrina (1525 -1594)
 • Toccata Daecima Il secondo libro di Toccate (1637) Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643)
 • O tu, ch’hai così care – Giovanni Antonio Rigatti (1615 – 1648)Pauze
 • Congratulamini mihi omnes – Giuseppe Scarani (1628 – 1641)
 • Romanesca: O dolcezza incredibile, infinita – Rigatti
 • Ancor che col Partire (Angelus ad Pastores) – Bovicelli / Cipriano de Rore (1515/16 – 1565)
 • Daphne The Camphuysen Manuscript” (UB Utrecht Hs. 20 A 5, 1652), Anonymous
 • Quel sguardo sdegnosetto – Claudio Monteverdi (1567 – 1643)
 • Pur ti miro

Plaats: Kerk H. Antonius Abt  – Kerkstraat 1, 6585 AT Mook

Voor een korte indruk zie:

https://www.facebook.com/kamermuziekmookenmiddelaar/?fref=ts

Meer over de musici:
Vera Hiltbrunner is geboren in Bern, en heeft haar bachelor in Bazel gedaan en doet op dit moment haar master op het conservatorium in Tilburg. Als sopraan brengt ze een breed muziekrepertoire, uiteenlopend van barok, klassiek, opera en moderne klassieke muziek. In 2016 vervulde ze de rol van Adele in Die Fledermaus, en van Anne Frank in de mono-opera The Diary of Anne Frank. Ze zingt ook bij het Nederlandse opera gezelschap Opera2day. (……meer)
Jedediah Allen is een Amerikaanse bas-bariton en kornettist, opgeleid aan de Central Washington University, Indiana University en Schola Cantorum Basiliensis. Hij heeft masters voor kornet en voor zang. Hij is lid van het Ensemble La Sestina and Chant 1450. (…meer)
Manuel Dahme (1989), speelt naast klavecimbel, trompet, piano en orgel. Hij is bijzonder geïnteresseerd in vroege muziek.  Hij heeft een master gehaald aan het Schola Cantorum Basiliensis, en is o.a. werkzaam aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgard. (….meer)