Zondag 25 november 2018

Zondag 25 november 2018

Op zondag 25 november trad het RUSQUARTET op, bestaande uit  Xenia Gamaris (eerste viool)Anna Yanchishina (tweede viool)Ksenia Zhuleva (altviool) en Peter Karetnikov (violoncello). Het kwartet is afkomstig uit Moskou.

20180501 rusquartet lift

 

Dit concert was een bijzonder concert. Het was het 15e concert dat de Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar organiseerde, een soort lustrumconcert dus. Volgens kenners behoort het RUSQUARTET tot de wereldtop.

 

Het programma bestond uit:

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Strijkkwartet nr. 3

pauze

Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem, in een bewerking van Peter Lichtenthal voor strijkkwartet

Plaats: Kerk H. Antonius Abt  – Kerkstraat 1, 6585 AT Mook

 

Verslag van Jan van de Wijdeven:

De Stichting Kamermuziek Mook en Middelaar nodigt voor het derde seizoen jonge, talentvolle musici uit om te komen spelen in de kerk van Mook. Steeds kunnen we genieten van mooie muziek. Maar dit keer kreeg men een zeer gerenommeerd strijkkwartet op de programmalijst, waarvan je als organisatie alleen maar kunt dromen. Het Rusquartet was ‘toch in de buurt’ en omdat de juiste connecties meewerkten, lukte het om dit kwartet naar Mook te halen. Een groot compliment voor de organisatie! ‘Welkom op dit feest’, zoals Nico van Kessel opmerkte.

In de volle kerk H. Antonius Abt gaf Henk Guittart een korte inleiding op dit concert. Hij was ongeveer 12 jaar geleden met het Schönberg Kwartet in Moskou toen hij daar op het conservatorium het Rusquartet ontmoette. Hij werd een van de leermeesters van dit strijkkwartet, bestaande uit Xenia Gamaris (1eviool), Anna Yanchishina (2eviool), Ksenia Zhuleva (altviool) en Peter Karetnikov (chello). In al die jaren is het kwartet uitgegroeid tot één van de beste en wordt overal ter wereld gerespecteerd, maar zoals je wel vaker ziet is de waardering in eigen land misschien wel het minst.

Het Rusquartet speelde zondagavond het Requiem van WA Mozart in een bewerking voor strijkkwartet van Peter Lichtenthal, een tijdgenoot van Mozart. Zelfs de grootste purist (‘handen af van het originele Requiem’) wordt stil en geniet van deze bewerking van het prachtige Requiem.

In de pauze mogen de bezoekers naar buiten waar men in een (verwarmde) tent een consumptie krijgt aangeboden.

Na de pauze ging het Rusquartet verder met het Strijkkwartet nr. 3 van Tsjaikovski. Wederom een grandioze uitvoering van dit zeer moeilijke werk.

Waarschijnlijk is mijn definitie van ‘perfectie’ niet hetzelfde als die van andere mensen, maar wat ik deze avond hoorde grenst voor mij aan perfectie. Nee, ik ben te bescheiden: het is perfectie! Individueel vakmanschap, samenspel, balans, muziekkeuze, concentratie, ambiance, dit alles droeg bij aan een heerlijke muzikale avond. Dit strijkkwartet behoort tot de ‘buitencategorie’. Gezien het daverende applaus denken velen daar ook zo over.

Op 27 januari 2019 staat het volgende concert gepland met het Duo Ebano (klarinet en piano).

Jan van de Wijdeven