Ernst Jan Vos

Ernst Jan Vos

ernst-jan-vosvioolErnst Jan Vos (Amersfoort, 1996) werd geboren in een muzikaal gezin.
Op vijfjarige leeftijd begon hij met zijn eerste vioollessen op de muziekschool in Amersfoort.
Vanaf zijn zevende zong Ernst Jan vijf jaar lang in het Omroep Jongens Koor (later Nationaal Jongens Koor). Daar heeft hij grote werken gezongen zoals de Matthäus Passion en Mahler Symfonie nr. 8, in samenwerking met Het Concertgebouw Orkest en Het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dit onder leiding van dirigenten als Philippe Herreweghe en Valery Gergiev.
Toen hij tien jaar was, deed Ernst Jan auditie voor de jongtalentklas van het conservatorium te Rotterdam (CODARTS), waar hij  vioolles kreeg van Natalia Morozowa. In juni 2011 werd Ernst Jan uitgenodigd om een week te verblijven en lessen te volgen op de Yehudi Menuhin School. In datzelfde jaar is hij aangenomen bij Lex Korff de Gidts aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij drie jaar Sweelinck Academie voor jong talent en zijn 1e jaar bachelor bij heeft gevolgd. In 2015 heeft hij binnen hetzelfde conservatorium een overstap gemaakt naar Maria Milstein.
In kamermuziekverband maakt hij deel uit van het Arkovsky Sextet waarmee hij met werken van Schoenberg, Tchaikovsky en Brahms in zalen als Het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft opgetreden.
Ernst Jan heeft in het verleden aan verschillende concoursen deelgenomen.
Hij heeft diverse prijzen gewonnen bij het SJMN concours en het Prinses Christina Concours. Bij laatstgenoemde was hij in 2009, 2011 en 2013 finalist (in 2013 won hij de 1e prijs en de publieksprijs in ‘s Herthogenbosch).
Ernst Jan heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Gerhard Schulz, Gary Hoffman, Ilya Grubert, Dmitri Ferschtman, Eszter Haffner, leden van het State Borodin Quartet, het Jerusalem Quartet en het Pavel Haas Quartet.

Op 29 april 2018 treedt Ernst Jan op met het Arkovsky Sextet in de kerk van Mook.