MOSA TRIO

MOSA TRIO

Het Mosa Trio wordt gevormd door Alexandra Van BeverenPaul Stavridis en Bram de Vree.

20180515 mosa 3 keerThe Mosa Trio is a young, very promising piano trio with a big understanding, feeling and intellectual ability for all specific questions of sound, articulation, phrasing, structure and stylistic sense of the piano trio repertoire. They always play with great expression, inner musical tension and great instrumental technical capacity, always looking for a common homogeneous interpretation.”

Dit is een zeer treffende beschrijving van het Mosa Trio door Andreas Frölich (Hochschule für Musik und Tanz Köln, Mendelssohn Trio Berlin). Door de bijna onuitputtelijke energie die de leden van het jonge Nederlands-Belgische pianotrio steken in het doorgronden van hun repertoire, bevatten hun vertolkingen een grote expressie, veel innerlijke diepgang en een homogene interpretatie. Dit laat het trio horen in een breed repertoire dat reikt van vroeg klassiek tot hedendaags klassiek. Bovendien tonen ze een grote interesse in de uitvoeringspraktijken van deze  stijlperiodes. Hierdoor blinkt het trio naast technisch meesterschap uit in de veelzijdigheid van zijn vertolkingen.

Mede door hun kenmerkende manier van spelen is het “always a great experience for the audience to attend one of their concerts”, aldus Vincent Coq, pianist van het vermaarde Trio Wanderer. Door de spannende programmakeuze is een concert van het Mosa Trio altijd een belevenis. Het trio programmeert graag verschillende contrasterende stijlen binnen een concert waardoor het publiek enerzijds altijd iets hoort waar het van houdt en anderzijds ook vaak in aanraking komt met iets wat nieuw voor ze is. En zoals Festival Classique in 2013 optekende: “Of de stukken nu mijmerend of speels klinken, het Mosa Trio weet het publiek bij ieder deel mee te trekken in de muziek tot het de noten bijna kan vóelen. Het Mosa Trio is goed in het creëren van een verhaal voor het publiek.” Ook de inlevende manier waarop het trio de muzikale werken toelicht, draagt bij aan het scheppen van een verhaal. Zeker bij hedendaags klassiek werk levert dit voor het publiek vaak nieuwe inzichten op.

De internationale carrière van het Mosa Trio nam een vlucht na het winnen van een groot aantal prijzen. Zij wonnen o.a. de 2e prijs en de prijs voor de mooiste uitvoering van het hedendaagse opdrachtwerk tijdens de Orlando Competition (2015), de ‘Supernova – the Future Sound of Classical Music’ in Brussel (2014), de derde prijs, publieksprijs en prijs van de jonge jury op het prestigieuze Concours International de Musique de Chambre d’Illzach (2013) en de vakjury- en de publieksprijs op de Storioni Ensemblewedstrijd (2012).

Sinds zijn oprichting in 2010 heeft het Mosa Trio in veel grote zalen in Nederland en België gespeeld, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Theater aan het Vrijthof (Maastricht), BOZAR (Brussel) en de Academiezaal (Sint-Truiden). Ook is het te gast geweest op verschillende festivals zoals het Grachtenfestival (Amsterdam), Festival Classique (Den Haag), het Orlando Festival (Kerkrade) en het Klarafestival (Brussel). Naast de vele optredens in zijn thuismarkt heeft het Mosa Trio internationaal concerten gegeven in o.a. het Opera Museum Verona (Italië), de Sichuan Conservatory of Music (China) en op het Festival de Musique d’Illzach (Frankrijk).

Het Mosa Trio heeft tientallen live radio- en tv-uitzendingen op zijn naam staan, waaronder een concertregistratie voor het programma ‘Generatie K’ op Canvas (VRT), opnames voor Klara tijdens het Klarafestival en voor Radio 4 in het Concertgebouw Amsterdam.
Behalve op het podium brengen de musici van het Mosa Trio ook graag op andere manieren hun passie voor klassieke muziek over op anderen. Zo geven ze regelmatig masterclasses en workshops, o.a. op de Sichuan Conservatory of Music (China) en de Orlando Festival Samenspel Cursus.

Zijn naam dankt het trio aan de Latijnse naam voor de stad Maastricht ‘Mosa Trajectum’. De leden van het trio kennen elkaar van het Conservatorium Maastricht, waar het trio gecoacht werd door Henk Guittart (Schönberg Kwartet) en Tonie Ehlen. Het trio volgde verder lessen en masterclasses bij o.a. Menahem Pressler (Beaux Arts Trio), Susan Tomes (Florestan Trio), Mark Steinberg (Brentano Quartet), Andreas Frölich (Mendelssohn Trio Berlin) en Marc Vossen (Storioni Trio). Momenteel studeert het trio in de Cycle Concertiste bij het Trio Wanderer aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris. Daarnaast is het Mosa Trio Aspirant Ensemble van de European Chamber Music Academy.

Het MOSA TRIO treedt op zondag 14 april 2019 op in de kerk van Mook.

Voor meer informatie over het MOSA TRIO, klik hier.