Thomas van Geelen

Thomas van Geelen

schermafbeelding-2017-01-10-om-11-23-51Thomas van Geelen (Tilburg, 1988)  begon op tienjarige leeftijd met cellospelen bij Frank Spronk. Rond zijn vijftiende raakte hij meer en meer geïnteresseerd in muziekgenres als progressive rock, leerde zichzelf gitaar spelen en ging spelen in bandjes en met singer-songwriters. Na een studie Journalistiek besloot hij alsnog voor de muziek te kiezen.

Hij studeerde klassiek cello aan het conservatorium van Tilburg bij Monique Heidema en Jan-Ype Nota, met masterclasses van o.a. Maria Kliegel, Gerhard Mantel, Johannes Moser, Roland Pidoux en Alisa Weilerstein. Op den duur besloot hij zijn klassieke studie te gaan combineren met jazz, om ook ruimte te geven aan zijn niet-klassieke achtergrond. Zo volgden nog lessen bij Tim Kliphuis, Mark Summer, Jörg Brinkmann, Oene van Geel en Eric van der Westen. Tussendoor nam hij arrangeerlessen bij Jasper Staps. Om zich verder toe te leggen op jazz en improvisatie studeert hij momenteel aan het conservatorium van Codarts in Rotterdam bij Marius Beets en Jarmo Hoogendijk.

In 2016 werd Thomas uitgekozen om een carte blanche concert te geven in het Hijgend Hert in Breda. Voor dit optreden met Oene van Geel, Aron Raams en Jeroen Pek schreef hij alle muziek zelf. Verder speelt hij in jazzformaties als Crossing the Canal en maakt hij onderdeel uit van het Bartolotti Trio, waarmee hij in 2014 de Toonzaal Talent Prijs won. Daarnaast speelde hij met het Metropole Orkest en maakte hij onderdeel uit van het Euregio Jeugdorkest, het Ricciotti ensemble, het NJO, het Nederlands Studenten Jazz Orkest en de Metropole Academy. Als studiomuzikant maakte hij opnames voor o.a. David Guetta en David Garrett.

Naast cellospelen heeft Thomas een grote liefde voor zang. Zo zong hij ruim tien jaar in een jongerenkoor, waarmee hij in 2006 nationaal kampioen jongerenkoren werd.

Thomas bespeelt een cello uit het Duitse Mittenwald, gebouwd eind 19e eeuw, die hij heeft kunnen aanschaffen met behulp van Stichting Eigen Muziekinstrument. Daarnaast gebruikt hij een Hill & Sons cellostrijkstok die hem ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Samen met Karin van Kooten (viool), Pablo Rodriguez (viool) en Yanna Pelser (altviool) vormt hij het North Sea String Quartet.

Op zondag 5 februari 2017 kon u van hun optreden genieten.