Yanna Pelser

Yanna Pelser

 

Toen Yanna Pelser, geboren in Delft, op haar vijfde een opname van Händels ‘Arrival of the Queen of Sheba’ hoorde, begonnen haar ogen te schitteren. Vanaf dat moment was haar liefde voor muziek prominent aanwezig en brachten haar ouders haar naar vioolles. Het spelen in jeugdorkesten bracht haar in contact met de mooiste orkestmuziek in de beste concertzalen van Europa, en legde de basis voor haar carrière als orkest- en kamermusicus. Op veertienjarige leeftijd viel ze voor de warme klank van de altviool en werd de viool oschermafbeelding-2017-01-10-om-11-28-34verbodig.

Haar altviool bachelor deed ze bij Gisella Bergman aan het conservatorium van Rotterdam, en bij Diemut Poppen en Corinne Contardo aan de Hochschule fur Musik Detmold (DE). Yanna kreeg masterclasses van Garth Knox, Tat
jana Masurenko, Hartmut Rohde en Gordan Nicolic. Een hoogtepunt in haar carrière was haar deelname aan een productie van het Zweedse kamerorkest O/Modernt, waarin ze het podium deelde met een van haar grote inspirators: Polar Prize winnares Dame Evelyn Glennie.

Voor Yanna is jazz-, pop- en wereldmuziek even belangrijk als klassieke muziek. Ze is een veelzijdige volksmuzikant, actief in bands zoals Voodrish, Claxoneros en Ikarai. Ze werkt(e) samen met singer-songwriters Karsu, Celine Cairo en Flip Noorman. Yanna wordt regelmatig gevraagd voor studiowerk: Zo speelde ze in voor David Guetta, Celine Dion, Will.I.Am en vele anderen.

Tijdens haar muziekstudie raakte Yanna geïnteresseerd in de Resonanzlehre, een physiologie-methode voor musici. Zij deed onderzoek hiernaar in een master aan het Fontys conservatorium Tilburg. Momenteel volgt ze met de hulp van meerdere Nederlandse fondsen de driejarige lerarenopleiding Resonanzlehre in Berlijn, bij grondlegger Thomas Lange. Ook volgde zij in Tilburg een minor compositie, en componeert en arrangeert ze momenteel voor verschillende ensembles, waaronder het North Sea String Quartet.

Yanna Pelser vormt samen met Karin van Kooten (altviool), Thomas van Geelen (cello) en Pablo Rodriguez (viool) het North Sea String Quartet.

Op zondag 5 februari 2017 traden ze op.